afvoer verstopt

Afvoer verstopt!

Een verstopte afvoer komt altijd ongelegen en veroorzaakt dikwijls een hoop ergernis. De moed zakt in je schoenen. Maar dat is lang niet altijd nodig als de afvoer is verstopt. In dit artikel geven we je een aantal tips. Dan kan je eerst zelf proberen om de afvoer te ontstoppen. Lukt dat niet, bel dan de vakman.

 Gereedschap om de afvoer te ontstoppen

Ten eerste, een rubberen ontstopper, ook wel plopper genoemd. Deze kan je gebruiken voor eenvoudige blokkades die hoog in de verstopte afvoer zitten. Je gebruikt deze plopper het meest voor het ontstoppen van de gootsteen, het ligbad, de wc of de douche.

Een ontstoppingsveer, voor als de blokkade wat dieper in de afvoer zit.

Als het hier niet mee gaat, zijn er nog een aantal andere ‘tools’ in de handel waarmee het misschien wel lukt, zoals:

  • Een rioolontstopper;

  • Wc-ontstopper;

  • Gootsteenontstopper;

Deze ontstoppers hoef je niet altijd aan te schaffen, ze zijn ook vaak te huur.

Aan het werk!

Ontstopper

Heb je een kleine verstopping, dan heb je misschien succes met de gewone rubberen ontstopper. Zet een laagje water in de gootsteen en zorg dat de overloop-opening dicht is met bijvoorbeeld een natte doek. Zet nu de rubberen kop van de ontstopper over de afvoer, maak een aantal krachtige pompbewegingen en trek vervolgens de ontstopper ineens los. Dit moet je een paar keer herhalen voor resultaat.

Zwanenhals leeg maken

Had je geen succes met de ontstopper, dan zit de zwanenhals misschien verstopt. Zet een emmer onder de zwanenhals en schroef hem los. Vervolgens goed leeg maken en schoon maken. Zit de verstopping verderop, probeer dan met bijvoorbeeld een gebogen ijzeren kleerhanger (buigen tot een lus) voorzichtig het vuil daar te verwijderen. Plaats daarna de zwanenhals weer terug.

Ontstoppingsmiddel

Is je afvoer nog steeds verstopt, dan ga je aan de slag met ontstoppingsmiddel. Lees dan wel goed de gebruiksaanwijzingen en draag handschoenen. Zorg dat je ook geen spatten in je gezicht krijgt en ventileer de ruimte goed.

Het beste gebruik je een milieuvriendelijke, biologische ontstopper, of je maakt je eigen ontstopper:

  • Doe een beker witte azijn in je afvoer en strooi er daarna een halve beker soda in. Doordat het gaat schuimen worden je leidingen schoongemaakt. Minimaal een uur in laten werken;

  • Giet ongeveer 1 liter kokend water in de afvoer;

  • Gebruik dan de ontstopper om de verstopping los te maken;

  • Spoed nog een keer na met kokend water;

  • Wacht even tot het water is doorgestroomd.

Deze stappen moet je meestal een paar keer herhalen totdat de verstopping is opgelost.

Ontstoppingsveer

Als het bovenstaande allemaal niet werkt, gebruik dan een ontstoppingsveer. Dit is een 5 tot 10 meter lange stalen veer met soms een klauw aan het eind. Zorg wel dat je er eentje koopt die zowel S als U bochten kan maken. Voorzichtig duw je de veer met een draaiende beweging de afvoer in. Nu wordt het vuil dat in de leiding zit losgemaakt. Gebruik zo min mogelijk kracht als je dit doet om de leidingen niet te beschadigen.

Als dit allemaal geen succes heeft, kan je het nog proberen met een hoge druk ontstopper, als je zelf erg handig bent.

Professionele hulp “loodgieter”

Heb je te maken met een hardnekkige verstopping, of heb je een vermoeden dat de leidingen beschadigd zijn, roep dan op tijd een vakman in. Als je hem aan de telefoon goed uitlegt wat er precies aan de hand is en wat je zelf al hebt geprobeerd, kan hij in veel gevallen al een indicatie van de te verwachten kosten geven. Maar bedenk in elk geval wel, dat het inschakelen van een vakman vele malen voordeliger is dan uiteindelijk de leidingen vervangen!

Summary
Afvoer verstopt
User Rating
5 based on 5 votes
Service Type
Provider Name
Rioolbeheer Holland,
Area
Rotterdam
Description
Een verstopte afvoer komt altijd ongelegen en veroorzaakt dikwijls een hoop ergernis. De moed zakt in je schoenen. Maar dat is lang niet altijd nodig als de afvoer is verstopt
Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Copyright 2012 - 2017 Rioolbeheheer Holland | All Rights Reserved | Powered by SeoVyo - seo diensten

Loodgieter

BEL : 010-2236307 

OFFERTE AANVRAGEN

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?