loodgieter

Wat doet een loodgieter?

Iedereen kent de loodgieter. Vele mensen hebben alleen een of meerdere keren gebruik gemaakt van de diensten van deze vakman. De meeste klanten van de loodgieter bellen de loodgieter wanneer ze problemen hebben met de waterleiding of het sanitair. Deze vakman is door de jaren heen echter een specialist geworden, waardoor het vakgebied van de loodgieterij steeds breder wordt. Een eerste taak van de loodgieter bestaat nog steeds uit het aanleggen en repareren van waterleidingen. Het lijkt ons logisch om daarmee te beginnen.

Aanleggen en repareren van waterleidingen

Wanneer een nieuw huis gebouwd wordt, heeft deze woning uiteraard een waterleiding nodig. Het zowel het gedeelte binnenshuis als het gedeelte buiten wordt aangelegd door een loodgieter. In oudere woningen wordt vaak een beroep gedaan op deze vakman om lekken in de waterleiding te repareren.

Opbouwen en repareren van sanitair

Een tweede taak van de loodgieter is het plaatsen en repareren van sanitair. Hierbij denken we aan het plaatsen of repareren van een bad, douche, wasbak of toilet in een badkamer.

wat doet loodgieter ?

wat doet loodgieter ?

Plaatsen en repareren van daken

Dit is een derde taak van de loodgieter. Voor het plaatsen van platte daken wordt vaak gebruik gemaakt van de diensten van deze vakman. Bij het plaatsen of repareren van daken wordt vaak zink gebruikt. In vroegere tijden was dit lood. Hier komt ook de naam loodgieter vandaan. Voor waterleidingen en daken werd toen vaak lood gebruikt waardoor de vakman letterlijk lood moest gieten.

Plaatsen en onderhouden van verwarmingsinstallaties

Dit is de vierde taak van de loodgieter. Ook deze taken worden van oudsher aan deze vakman toevertrouwd. Een verwarmingsinstallatie die bestaat uit een ketel en de leidingen wordt vaak ook door dezelfde firma geplaatst als het bedrijf dat ook voor de waterleiding en het sanitair zorgde. Vooral het plaatsen en onderhouden van verwarmingsinstallaties heeft de laatste decennia de nodige evoluties doorgemaakt. Eerst kregen we met zijn allen centrale verwarming. Deze werkte eerst op stookolie. Later werd deze brandstof vervangen door aardgas. Momenteel zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om een ketel of boiler voor de centrale verwarming te laten werken op zonne-energie. Dit heeft voor gevolg dat de loodgieter en zijn werknemers steeds bijscholing dienen te volgen.

Vakmensen

Een aantal vakmensen uit de sector heeft zich helemaal toegelegd op het plaatsen van boilers en zonnepanelen. Hierdoor wordt het vakgebied van de loodgieter steeds uitgebreid en wordt dit oude beroep steeds ingewikkelder.

De tijd dat jongens loodgieter werden omdat ze de HAVO niet konden halen, ligt volledig achter ons!

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Copyright 2012 - 2017 Rioolbeheheer Holland | All Rights Reserved | Powered by SeoVyo - seo diensten

Loodgieter

BEL : 010-2236307 

OFFERTE AANVRAGEN

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?